Volontiranje za kulturnu baštinu: primjeri dobre prakse

Volontiranje za kulturnu baštinu: primjeri dobre prakse

Od 2017. provodimo međunarodne radionice u suradnji s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers (volonteri Europske baštine) i lokalnim partnerima. Metodologija, zasnovana na participativnom pristupu i ko-kreaciji, pokazala se vrlo uspješnom u posljednje tri godine, povezujući lokalne aktiviste, udruge, obrazovne institucije, gradove, općine i ostale aktere. Svake godine objavljujemo poziv za dostavu prijedloga za radionicu, a lokalitet i tematika odabiru se na temelju važnosti predložene teme i potencijalnog učinka. Posebna pažnja posvećuje se aspektu održivosti.

Do sada smo organizirali sljedeće radionice:

Radionice su uspješne upravo zato što tim uvijek čine mladi profesionalci specijalizirani za različita područja – od arhitekture, povijesti umjetnosti i upravljanja kulturnom baštinom do sociologije i drugih relevantnih disciplina. Svi oni imaju različita stajališta o specifičnoj temi, što znači da projekti postaju vrlo interdisciplinarni, ali također i prilično zanimljivi i intrigantni za mještane koji svoju baštinu često ne doživljavaju kao vrijednu ili ju ne smatraju potencijalnim resursom. Zbog toga važan dio metodologije je korištenje radionice da bi se stvorila veza između lokalne zajednice i volontera. Svake godine u sklopu radionice organiziramo javna dogadanja poput „Dana otvorenih vrata“, prezentacije primjera dobre prakse iz zemalja volontera, dok prilikom završne prezentacije rezultata volonteri predstavljaju svoje prijedloge lokalnoj zajednici, stručnjacima, a često i političarima. U narednim godinama jedan od glavnih ciljeva je promišljanje novih načina uključivanja zajednice. Upravo faktor podizanja svijesti može doprinijeti održivosti projekata, jer omogućuje lokalnim akterima da postanu „nositelji“ budućih aktivnosti u njihovom lokalnom kontekstu.

Članak o našim radionicama dio je primjera dobre prakse i publikacije European Heritage Volunteers. Možete ga pronaći OVDJE ili na stranicama EHV (na engleskom jeziku).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *