Volontiranje za kulturnu baštinu - razmjena dobrih praksi

Erasmus+ Projekt, 12/2020 – 12/2021

KA204 – Strateška partnerstva za obrazovanje odraslih

 

U partnerstvu s:

  • Foundation Chronic Dobro, Krakow (POLAND);
  • The Churches Conservation Trust, London (UK);
  • The City of Pori (FINLAND).

 


 

 

Cilj projekta „Volontiranje za kulturnu baštinu - razmjena dobrih praksi“ ima za cilj izgradnju kapaciteta osoblja koje svakodnevno surađuju s volonterima, kao i razmjenu najboljih praksi između organizacija koje djeluju na ovom polju. Svi partneri na projektu rade za kulturnu baštinu i imaju iskustva u uključivanju volontera u njihove aktivnosti.

Zaklada "Churches Conservation Trust" u Engleskoj zadužena je za 356 povijesnih crkava koje su izgubile sakralnu funkciju. Očuvanje takvog broja mjesta i njihovo korištenje moguće je zahvaljujući ca. 2000 volontera na području cijele Engleske koji su aktivni u svojim lokalnim zajednicama. Muzej Satakunta u mjestu Pori u Finskoj regionalni je muzej koji u svoje aktivnosti uključuje volontere. Štoviše, njegove odgovornosti uključuju podršku malim muzejima koje vode volonteri u cijeloj provinciji. Takvi su muzeji inicijative lokalnih zajednica koje njeguju lokalnu baštinu, a muzej ih podržava svojim profesionalnim osobljem i infrastrukturom. Culture Hub Croatia je nevladina organizacija koja uspostavlja partnerstva s raznim lokalnim organizacijama i gradovima kako bi ih podržala u upravljanju kulturnim resursima - posebno onima koja su ugrožena. Unutar ovih aktivnosti surađuju sa profesionalcima iz cijele Europe koji svojim vještinama i znanjem podupiru lokalne samouprave u očuvanju baštine u okviru međunarodnih volonterskih projekata. Zaklada Chronić Dobro u Krakovu u Poljskoj brine se o najstarijem postojećem samostanu u Poljskoj uključivanjem lokalnih i međunarodnih volontera i podizanjem svijesti o ulozi baštine i potrebi njezine zaštite. U okviru svojih aktivnosti, Zaklada nastoji stvoriti zajednicu volontera fokusirajući se na spomenuti lokalitet.

Dijelimo uvjerenje da volontiranje za baštinu ne predstavlja samo korist za zaštitu baštine, već je, prije svega, izvrstan način za jačanje lokalnih zajednica i pružanje podrške civilnom društvu koje preuzima odgovornost za svoje baštinske resurse, za mjesta i okolinu; društvu koje razvija svoje kapacitete i pozitivno utječe na svoju zajednicu u cjelini.

Svaki partner organizirat će studijski posjet i pozvati 3 predstavnika preostalih organizacija koje sudjeluju u projektu. Studijski posjeti služit će u svrhu razmjene najboljih praksi i ideja, kao i jačanja osoblja razvojem njihovih sposobnosti i jačanjem njihove motivacije. Također, bit će organizirana tri treninga za sudionike koji će se posebno baviti radom s volonterima u području baštine.

Glavni rezultat projekta bit će poboljšanje kompetencija osoblja, koje će moći koristiti u svakodnevnom radu s volonterima i pridonijeti širenju opsega dosadašnjih aktivnosti. Jače osoblje znači jače organizacije sposobne za poboljšanje kvalitete svojih aktivnosti. Nadamo se da će se to dugoročno pretvoriti u šire prepoznavanje organizacija i povećanje broja volontera koji su spremni sudjelovati u projektima kulturne baštine.

hrHrvatski