Revitalizacija dvije kule, Kaštela

Međunarodna radionica

20. - 30. rujna 2017.

 

 


U partnerstvu s udrugom European Heritage Volunteers i Gradom Kaštela


Glavni cilj ove arhitektonske radionice bio je pronalazak novih načina upotrebe ovih dvaju povijesnih spomenika. Kako bi predstavili komparativnu studiju koja valorizira raznolikost arhitektonskog pristupa i njegove uloge u razvoju Kaštela, skupina od deset međunarodnih i domaćih sudionika iz osam različitih zemalja radila je zajedno pod stručnim vodstvom na istraživanju, uspoređivanju i analizi dviju kula, njihovom povijesnom razvoju, tipologiji izgradnje te njihovoj upotrebi kroz povijest da bi predstavili komparativnu studiju koja je valorizirala raznolikost arhitektonskog pristupa kulama, kao i njihovu ulogu u razvoju Kaštela.

Volonteri su radili na mogućim rješenjima za održivu upotrebu i očuvanje ovih spomenika dajući im suvremenu funkciju prilagođenu kontekstu, specifičnom položaju, gradu i lokalnom stanovništvu. Veliki izazov ovog projekta bio je pronaći način kako iskoristiti njihovu jednostavnost i integraciju s okolinom za stvaranje zanimljivog i atraktivnog rješenja koje bi ih moglo učiniti vidljivijim i korisnijima. Završni rezultati, smjernice i prijedlozi predstavljeni su široj javnosti na kraju radionice.

In addition, this project was an opportunity for volunteers to work on raising the awareness of the local population about the importance of the site they live in and on encouraging them to think further and to contribute to the preservation and revitalisation of the site. Besides the practical work, the volunteers had the opportunity to meet the locals during the two open-door days of the workshop and to learn from professors from the University of Split who intervened as lecturers. The volunteers also had the chance to visit other significant cities and monuments in the close vicinity such as the UNESCO World Heritage sites Trogir and Split as well as the archaeological site of Salona.

Promišljanje kulturne baštine kao važnog društvenog i ekonomskog sredstva od presudnog je značaja, ne samo za njezino očuvanje, već i za razvoj održive kulturne ponude posjetiteljima i lokalnom stanovništvu. Radionica se pokazala važnim korakom u promišljanju cijelog grada Kaštela, suočenog s mnogim izazovima, ali s velikim potencijalom spremnim za otkrivanje.

 

Pročitajte cijelo izvješće i prijedloge OVDJE.

Želite li organizirati sličnu radionicu u vašem gradu?  Javite nam se!

 

Iz medija:
Grad Kaštela
Portal Grada Kaštela
Heritage Times

Uz podršku:

 

hrHrvatski