Mladi umjetnici i njihove reinterpretacije kulturnih lokaliteta i legendi (ReFresh+)

Projekt Kreativne Europe, 10/2020 – 10/2022

refresheurope.eu

U partnerstvu s:

  • Association of Historic Towns of Slovenia, Škofja Loka (SLOVENIA);
  • Moldova National Museums Complex of Iasi, Iasi (ROMANIA);
  • University Foundation San Antonio, Murcia (SPAIN);
  • University of Applied Sciences, Turku (FINLAND).

 


Cilj projekta ReFresh Plus (ReFresh +) je doprinijeti promicanju europske kulturne baštine i gospodarskom razvoju kulturnog i kreativnog sektora. Specifični ciljevi projekta su:

1) Promocija kulturne baštine partnerskih zemalja i korištenje njihovih kreativnih, umjetničkih, inovacijskih i razvojnih potencijala. Europska bogata i raznolika kulturna baština moćan je resurs koji može ojačati europski identitet i stvoriti osjećaj pripadnosti. Ovim projektom namjeravamo raditi na materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini gradova i regija koji surađuju u projektu i istražiti mogućnosti povezivanja baštine i izvedbene, vizualne i druge vrste umjetnosti na inovativan način kako bi se povećala njihova vidljivost i atraktivnost različitoj publici.

Mladi umjetnici iz pet zemalja različitih kultura okupit će se kako bi učili, dijelili i promišljali i inspirirali se nematerijalnom baštinom, posebice legendama i tradicijama. Kroz participativni proces, dva multikulturna tima mladih umjetnika razradit će strategije ko-kreacije i producirati nova umjetnička djela / performanse koji povezuju kulturno nasljeđe i različite oblike umjetničkih izraza: kazalište, glazbu, ples, digitalnu umjetnost, film, video. U svom će se radu umjetnici nadovezati na te tradicije i povezati ih sa suvremenim društvenim izazovima onako kako ih sami doživljavaju.

2) Koristeći međunarodnu suradnju za jačanje kapaciteta mladih umjetnika da bi ostvarili neovisnu međunarodnu umjetničku karijeru i pozicioniranje na tržištu. Kultura i kreativne industrije mogu pridonijeti stvaranju radnih mjesta i transformiranju zajednice. Projektom želimo istražiti načine kako međunarodna mobilnost može pomoći u jačanju vještina i kapaciteta mladih umjetnika za rad na međunarodnom nivou, jačanju njihovih mreža i poboljšanju njihovog položaja na međunarodnoj sceni umjetničkog tržišta. Aktivnosti na izgradnji kapaciteta usmjerene na mlade umjetnike usredotočit će se na razvoj vještina za rad u multikulturnim timovima, učinkovito sudjelovanje u koprodukcijskim procesima, procjenu tržišnog potencijala i razvoj i testiranje strategija za povećanje ekonomskih potencijala njihovih umjetničkih i kreativnih aktivnosti.

3) Jačanje međunarodne suradnje između aktera kulturnog sektora i obrazovanja u pružanju kvalitetne podrške mladim umjetnicima za njihov rast. Ovaj cilj je poveznica između prethodna dva cilja. Kako bi mladim umjetnicima osigurali mogućnosti za međunarodno iskustvo i kako bi se bolje pozicionirali, potrebni su im povoljno okruženje i podrška. Projekt tako pruža priliku za zajedničke aktivnosti različitih vrsta partnerskih organizacija i širih dionika.

U projektu Refresh+ CHC vodi predprodukcijski workpackage te smo odgovorni za opću umjetničku direkciju. Jedna od glavnih aktivnosti koju dizajniramo je kreativni BootCamp planiran za travanj / svibanj 2021. u Splitu. Okupit će 14 mladih umjetnika iz pet zemalja koji će se sastati po prvi put. Vodit ćemo i moderirati BootCamp fokusirajući se uglavnom na aspekte rada u timu, suradnju i uspostavljanje kreativne sinergije među mladim interdisciplinarnim umjetnicima.

Glavni cilj petodnevnog BootCampa u Splitu je potaknuti umjetničku ko-kreaciju i pružiti korisne alate i metode koje će umjetnici moći iskoristiti za timski rad u sljedećoj fazi projekta. Lokalna kreativna zajednica i šira javnost bit će pozvani da sudjeluju, zato pratite novosti!

hrHrvatski