Recikliraj, prenamijeni, podijeli

11/2021 – 08/2022

Uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

 

U partnerstvu s:

  • O.Š. "Bol", Split

“Recikliraj, prenamijeni, podijeli” edukativno-kreativni projekt ima za cilj educirati djecu o značaju i načinima recikliranja, inspirirati ih da, kroz praktičan rad, usvoje “zero-waste” principe te ih motivirati da, kroz ambasadorsku ulogu i elemente igre, podijele znanja i prakse usvojene kroz projekt sa svojom okolinom, obitelji i prijateljima - neizravnim sudionicima u projektu. Projekt se sastoji od tri modula, namjenjenih trima ciljanim skupinama: nižim razredima osnovne škole (razredna nastava, učenici od 1. do 4. razreda), višim razredima osnovne škole (predmetna nastava, učenici od 5. do 8. razreda) te posebnom razrednom odijeljenju osnovne škole “Bol”. 

Tri modula i njihovi ciljevi:

  • RECIKLIRAJ - interaktivni edukativni program baziran na razumijevanju simbola za reciklažu, različitim vrstama otpada i načinima recikliranja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti odvajanja otpada i recikliranja općenito;

  • PRENAMIJENI - praktične kreativne radionice prenamjene (“upcycling”) predmeta, materijala i tekstila s ciljem poticanja kreativnosti kod djece te razumijevanja važnosti smanjenja količine otpada te brojnih mogućnosti ponovnog korištenja tj. prenamjene otpada; 

  • PODIJELI - ambasadorski program kroz igru i korištenje digitalnih tehnologija s ciljem podjele naučenog i primjenjenog znanja u svrhu održivosti projekta i većeg utjecaja na neposrednu okolinu. Ovaj modul je poveznica prvog i drugog modula, tj. učenici kroz “misije” tijekom godine ispunjavaju određene zadatke te ih prezentiraju na kraju projekta uz ostale rezultate, na javnom događanju i izložbi. 

Sve tri navedene ciljane skupine sudjeluju u sva tri modula projekta koja su, kroz individualizirani pristup, posebno strukturirana i prilagođena njihovom uzrastu, interesima i mogućnostima. Tijekom školske godine, grupe učenika sudjeluju u edukativno-kreativnom programu koji je osmišljen u suradnji s interdisciplinarnim stručnjacima - izvoditeljima projekta, te u dogovoru s nastavnim osobljem partnerske škole, O.Š. “Bol” iz Splita, u svrhu postizanja što kvalitetnijeg plana provedbe koji je usklađen sa školskim planom i programom te u skladu s potrebama učenika s teškoćama kao jedne od glavnih ciljanih skupina. 

Sudionici projekta će, kroz ukupno trideset interdisciplinarnih aktivnosti, imati priliku učiti i stvarati zajedno bolju, svjesniju i održiviju okolinu, a tematika o problemu ekologije, reciklaže i održivog razvoja će im biti približena koristeći i kombinirajući elemente igre, likovnog i općenito kreativnog izražavanja s posebnim naglaskom na poticanje stvaralaštva i učenje kroz praktičan rad.

PROJECT OUTPUT:

Interaktivna igra: "Ambasador ekologije" (na hrvatskom)

Kocka (za print)

Kartice (za print)

 

 

hrHrvatski