Inovativna interpretacija industrijske baštine, Rijeka

Međunarodna radionica

16. - 29. rujna 2018.

 

 


U suradnji s udrugom European Heritage Volunteers i Centrom za industrijsku baštinu te Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci,

u sklopu Europske godine kulturne baštine 2018.

          


Međunarodna radionica organizirana je u sklopu projekta sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” koji se bavi obnovom i prenamjenom motornog broda Galeb iz 1938. godine i bivše Palače Šećerane iz 1786. godine u muzejske prostore Muzeja grada Rijeke.

Motorni brod Galeb izgrađen je kao trgovački brod u Genovi, ali već 1943. godine postaje njemački ratni brod koji nakon bombardiranja provodi 10 godina ispod mora. Nakon izvlačenja, postaje školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, većinom korišten za putovanja Josipa Broza Tita.

Palača Šećerane veličanstvena je neobarokna zgrada izgrađena 1786., pretpostavlja se pod vodstvom arhitekta Andrea Meninija. Iako je prvotno korištena za potrebe riječke Rafinerije šećera, kasnije je postala dio Tvornice duhana, aktivne od 1851. pa sve do kraja Drugog svjetskog rata, nakon čega postaje dijelom Tvornice motora Rikard Benčić.

Glavni cilj radionice bio je pronalazak rješenja za inovativnu interpretaciju broda “Galeb” i bivše Palače Šećerane, trenutno u procesu revitalizacije: kako inspirirati, zainteresirati i potaknuti korisnike te koje oblike interpretacije iskoristiti za ostvarivanje tih ciljeva? Zanimalo nas je na koji je način moguće povezati te dvije lokacije koje će u budućnosti dijeliti istu funkciju u obliku prostora Muzeja Grada Rijeke. Radionica se sastojala od uvoda u osnove interpretacije kulturne baštine, interpretacijskog planiranja i kulturnog turizma te se temeljila na mogućim kulturnim potencijalima tih spomenika industrijske baštine.

Kvalitetna interpretacija je kreativna, autentična, inovativna, razigrana te se iskazuje u različitim oblicima: kroz izložbe, razne vizualne oblike, interaktivne aplikacije, prostorne oznake, storytelling,animirane filmove te brojne druge oblike kreativnih i umjetničkih izričaja. Svi spomenuti oblici “oživljavaju” kulturnu baštinu tako da je cilj radionice bio ponuditi prijedlog inovativne interpretacije starog broda “Galeb” i Palače Šećerane kako bi ti prostori ponovno zaživjeli.

Volonteri su imali priliku upoznati se s poviješću grada Rijeke, njenom industrijskom baštinom i projektom turističke valorizacije. Tijekom radionice, organizirana su javna događanja u obliku tečaja i konferencije o interpretaciji kulturne baštine kao i mnoga druga događanja otvorena za širu javnost.

Volonteri su tijekom dvotjedne radionice, na spomenutim lokacijama te pod stručnim vodstvom, razvijali prijedlog za kvalitetnu interpretaciju tih spomenika kulture - prilagođenu njihovom kontekstu, povijesnoj ulozi, prvotnoj funkciji i potencijalnim korisnicima. Prisustvo međunarodnih volontera te razmjena iskustva imala je veliki značaj za aktivno sudjelovanje lokalnog stanovništva u procesu valorizacije i osvještavanja o potencijalima industrijske baštine te njene uloge u kreiranju održivog kulturnog turizma i razvoja lokalne zajednice.

Pročitajte cijelo izvješće i prijedloge OVDJE.

Želite li organizirati sličnu radionicu u vašem gradu?  Javite nam se!

 

 

Iz medija:
Novi List: konferencija ; izvještaj
Moja Rijeka: najava Gradska vijećnica ; konferencija ; završno događanje
Kanal RI: Gradska vijećnica  ; konferencija
Centar za napredne studije jugoistočne Europe: sažetak ; konferencija ; završno događanje
Rijeka 2020
Grad Rijeka

 

Pozivamo vas da otkrijete i druge EHV volonterske radionice koje su se održale u 2018. godini: 
European Heritage Volunteers PROJEKTI 2018. i BROŠURA

Uz podršku:

   

        

hrHrvatski