Otvoreni ateljei

Dubrovnik / 5. - 20. ožujka 2022.


Za vrijeme trajanja projekta Praznine2022, nekoliko prostora u centru Dubrovnika bit će korišteno kao otvoreni ateljei za šestero lokalnih i regionalnih umjetnika/ca. Pozvani/e umjetnici/e – rezidenti izmjenjivat će se tijekom dva tjedna trajanja projekta i za vrijeme boravka otvoriti vrata svojih privremenih ateljea lokalnoj zajednici.

UMJETNICI/CE


 

MILKA DELIBAŠIĆ

5. – 11. 3. /// 10-13 & 16-19h /// ex-apartman "Pilar", Svetoga Đurđa 14

Milka Delibašić je multimedijalna umjetnica iz Crne Gore. Radi u različitim medijima, uključujući crtež, video instalaciju, 3D animaciju i performans. Inspiraciju za rad crpi iz svog odnosa sa sredinom u kojoj boravi i iz osjećaja nelagode u prostoru. Istovremeno je zainteresirana za teme spoja aktualnog, fizičkog svijeta i virtualnog; odnosa tijela i njegove slike, odnosa tijela i prostora. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program Grafika. Master studij iz Prostorne multimedijalne umjetnosti je završila na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou, Kina. Predstavljala je Crnu Goru na Bijenalu mladih umjetnika Mediterranea 17 u Milanu 2015. godine. Dobitnica je Državne nagrade Petar Lubard u Crnoj Gori (2018.). Također, prošle godine je bila jedna od finalistica za Milčik nagradu za mlade vizualne umjetnike. Sudjelovala je na brojnim radionicama i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

 

 

DŽENAN HADŽIHASANOVIĆ

6. – 12. 3. /// 10-13 & 16-19h /// space (pavilion) across from the Gymnasium, Frana Supila bb

Dženan Hadžihasanović (Sarajevo, 1987.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, na Odsjeku slikarstvo Univerziteta u Sarajevu i završio ljetnu akademiju Salzburg International Summer Academy of Fine Arts. Redovan je student na odsjeku konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu. Izlagao je na brojnim međunarodnim grupnim i samostalnim izložbama, od kojih su neke: “Blank Title” (Prometeo Gallery di Ida Pisani u Milanu, Italija); Espace TILT (Renens, Švicarska); Kunstraum Walcheturm (Zurich, Švicarska); Galerija Collegium artisticum (Sarajevo, Bosna i Hercegovina); "Hands of time" (Galerija Zvono u Sarajevu, BiH); "Hands of time" (Galerija Alcatraz Halain u Austriji); “Savremeni konTEKSTi” / The Living Museum (Historijski muzej BiH, Sarajevo) u suradnji s Univerzitetom umjetnosti i King's College iz Londona, itd. Hadžihasanović je 2017. godine osvojio nagradu Rotary kluba Asolo (Verona, Italija) za mlade umjetnike. Aktivno se bavi konzervacijom i restauracijom zidnog slikarstva. Predstavlja ga Prometeo Gallery di Ida Pisani.

 

 

DARKO ALEKSOVSKI

12. – 15. 3. /// 10-13 & 16-19h /// suvenirnica Deša pro d.o.o., Frana Supila 8

Darko Aleksovski (r. 1989.) vizualni je umjetnik koji radi na razmeđu slike i pisane riječi. Njegova se praksa formira kroz različite vizualne jezike i kontinuirane istraživačke procese, kao i odnose između osobnih i kolektivnih sjećanja. Aleksovski je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju. Sudjelovao je u nekoliko međunarodnih umjetničkih rezidencija te izlagao na međunarodnim izložbama poput “Traces and Memories” (Counihan Gallery u Brunswicku, Melbourne, 2021.), “What would happen if? The choice to build an alternative future” (Museo Santa Joana, Aveiro, 2020.), “Paying Attention” (Akademie Graz, Graz, 2019.), The Tokyo Art Book Fair 2017 (Warehouse TERRADA,Tokyo, 2017.), “Streetlight, Revisited” (Wedge, Chicago, 2019), 55. Oktobarski Salon – Stvari koje nestaju (Muzej grada Beograda, 2014.) i “Mark Pezinger works both ways: From Performance to Publication” (Centre de Documentation, FRAC, Marseille, 2014.). Trenutno živi i radi u Velesu u Sjevernoj Makedoniji.

 

IVANA DRAŽIĆ SELMANI

12. – 16. 3. /// 17 – 20h ///prostor (paviljon) preko puta Gimnazije, Frana Supila bb

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom i član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Izlagala je samostalno, te na više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

 

 

 

 

PASKO BURĐELEZ

14. – 18. 3. /// 17 – 20h /// više informacija o lokaciji otvorenog ateljea uskoro

Pasko Burđelez (1969., Dubrovnik) djeluje kao multimedijalni umjetnik autodidakt, formiran u okruženju dubrovačke Art radionice Lazareti. Priredio je niz samostalnih izložbi, akcija i performansa te sudjelovao u nizu skupnih izložbi i drugih umjetničkih manifestacija. U svom trenutnom radu bavi se simboličkom prezentacijom društva koja nije zasnovana na nacionalističkom, rodnom, rasnom ili drugom trijumfalizmu, već na iskustvu depriviranog pojedinca, a dio je ciklusa o radu i gradu koji već duže vrijeme promišlja.

 

 

 

IVONA VLAŠIĆ

14. – 18. 3. /// 17 – 20h /// ex-apartman "Pilar", Svetoga Đurđa 14

Ivona Vlašić rođena je u Dubrovniku 1968. godine. Studirala je slikarstvo u klasi profesora Gerhard Lojena na Höhere technische bundeslehranstalt Graz Ortweinschule - Meisterklasse Malerei. Radi unutar multimedijalnog izraza. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Zagreb; Art radionice Lazareti, Dubrovnik; Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

 

 


ARTIST TALKS 

hrHrvatski