Otvoreni ateljei

Kao i prošle godine, za vrijeme trajanja projekta Praznine2021, nekoliko prostora u centru Splita postaju otvoreni ateljei za osmero lokalnih i regionalnih umjetnika. Pozvani umjetnici – rezidenti izmjenjivat će se tijekom tri tjedna trajanja projekta i za vrijeme boravka otvoriti vrata svojih privremenih ateljea lokalnoj zajednici.

S obzirom na postojeće mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, nećemo organizirati veća okupljanja, no ovaj format otvorenog studija zapravo omogućava da posjetitelji dolaze u manjem broju (2-3 osobe istodobno uz obvezno nošenje maski) tijekom cijelog dana, tj. u radnom vremenu ateljea, svakodnevno od 10 do 13h i od 16-19h. Dodatne smjernice o mjerama koje je potrebno poštovati objavit ćemo naknadno.

 

Kroz posjete ateljeima i kroz razgovore s umjetnicima te druge oblike interakcija koje će oni predložiti tijekom boravka, publika će imati priliku upoznati se s radom i suvremenom umjetničkom produkcijom regije. Ove godine, razgovori s umjetnicima koji će se održavati u jednom od prostora uz ograničenu publiku (s obzirom na aktualne mjere) će također biti dostupni u online formatu (live streaming, objava video zapisa na web stranici i youtube kanalu CHC-a) što će omogućiti uključivanje i dostupnost sadržaja široj publici. Također, pripremamo i druge načine izlaganja i promocije radova odabranih umjetnika - kroz selekciju video radova i njihovo prikazivanje u različitim formatima tijekom trajanja programa, ali i kroz ostatak godine.

Sam princip otvorenih studija je približiti umjetnički rad i proces kojeg publika nema često priliku otkriti. Stoga se ne radi o izložbenom formatu već o otkrivanju umjetničkih praksi kroz direktnu interakciju s umjetnikom/com u privremenom ateljeu.

Putem otvorenog poziva usmjerenog umjetnicima iz Hrvatske i regije, te putem selekcije kustosa i tima CHC-a, odabrani su umjetnici koji na različite načine i kroz različite medije pristupaju suvremenim fenomenima. Cilj je i povezati lokalne umjetnike sa drugim umjetnicima iz Hrvatske i regije, ali i dobiti vrijedne utiske umjetnika izvan Splita koji će lokalnom kontekstu dati novo viđenje i potencijalno drugačiji pristup.


UMJETNICI/CE


TANJA DEMAN

30. 1. – 5. 2. /// Dominisova 9

Tanja Deman je vizualna umjetnica koja radi u mediju fotografije, fotokolaža, videa i instalacija u javnom prostoru. Rođena je u Splitu, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezini radovi su izlagani na velikom broju izložbi, između ostalog u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Kunstmuseum Bonn, MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo u Buenos Airesu, The Central House of Artists u Moskvi, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Galeriji umjetnina Split, Fotogalerie u Beču, TENT Rotterdam, Unseen Amsterdam, International Film Festival Rotterdam, Galerie Reflex u Amsterdamu, te u Museum of African Design u Johannesburgu. Dobitnica je Archisle International Photographer in Residence Award, nagrade Novi fragmenti 5, nagrade publike na T-HT nagrada@msu, te je bila finalistica nagrade Radoslav Putar.

 

 TIN DOŽIĆ

2. 2. – 8. 2. /// Dominisova 4

Tin Dožić (Rijeka, 1989.) završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radui često polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. U recentnoj praksi iskustveno istražuje razne načine bivanja u pejzažu te pristupa svojoj okolini kroz pseudo kartiranje. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2019. i alumni WHW akademije u generaciji 2019./2020. Kao član autorskog tima, uz Svena Sorića, Hrvoja Spudića i Saru Salamon dobitnik je Nagrade 55. zagrebačkog salona primjenjene umjetnosti i dizajna (2020.) za mlade autore do 35. godina.

 

DONIKA ÇINA

8. 2. – 14. 2. /// Rodrigina 1

Donika Çina (1988., Korça, Albanija), studirala je na Umjetničkoj akademiji u Tirani, Sveučilištu za umjetnost i dizajn Cluj-Napoca u Rumunjskoj i na Sveučilištu Braunschweig u Njemačkoj. Živi u Tirani. Çina radi u području video umjetnosti, video instalacija i performansa. Njezini se radovi često koncentriraju na trenutke u kojima se sukobljavljaju unutarnja percepcija pojedinca i vanjska kolektivna svijest. Izlagala je na brojnim izložbama, uključujući; MSUB/MoCAB u Beogradu; TIA MNOGO KLIMA, Halle 50 u Münchenu; Albanija nije Kuba u Havani; Dejeuner avec Marubi, Belvedere 21 u Beču; Ardhja Award, galerija Zeta u Tirani; Galeria Plan B u Cluj-Napoci; Ciklus Autopia, Eliava Market u Tbilisiju; Office Tirana, Nacionalna galerija u Tirani i Museo Orientale u Torinu. Suosnivačica je BULEVARD-a, Instituta za umjetnost i medije u Tirani i suorganizatorica iOff-Season rezidencije u Radhimi, Vlora.

 

 

TEODORA NIKČEVIĆ

8. 2. – 13. 2. /// Dominisova 9

Teodora Nikčević (r. 1986.) diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i trenutno pohađa studij Transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti na FMK u Beogradu. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih projekata te u rezidencijalnim programima Nida Art Colony u Litvi i CAOS u Italiji. Godine 2019. bila je finalistica nagrade za mlade likovne umjetnike Milčik YVAA koju je organizirao Institut za suvremenu umjetnost (ICA) u suradnji s Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding (New York, SAD). Pored aktivne umjetničke prakse, od 2011. godine radi kao kustosica u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

 

 

IVANA RADOVANOVIĆ

8. 2. – 13. 2. /// Dominisova 4

Ivana Radovanović 1983. godine u Titogradu (Podgorica). Diplomirala je 2006. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a doktorirala 2016. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je Fulbrajtove stipendije za post-doktorsko istraživanje (2018/19) NY i dobitnica Silvermine Fulbright Art Rezidencije za 2019, New Canaan, CT. Boravila je i na rezidencijama u Slovačkoj, Cipru, Finskoj i Austriji. Izlagala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je predstavljala Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a od 2006. godine radi kao suradnica u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

 

 

 

MARKO GUTIĆ MIŽIMAKOV

14. 2. – 20. 2. /// Dominisova 9

Marko Gutić Mižimakov (r. 1992.) diplomirao je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Eksperimentirajući s animacijom, pokretom, performansom i tekstom, digitalne slike u njegovim radovima djeluju kao fizički agensi afektivnog prijenosa između tijela. U trenutnom radu, istražujući strojno učenje, zanimaju ga poveznice između queernessa i stvaranja slika. Živi i radi u Zagrebu gdje je pokrenuo projekt Čvorište (The Hub) - godišnju publikaciju popraćenu programom eksperimentalnih, efemernih i hibridnih umjetničkih praksi čiji je domaćin GMK (od 2019.). Često surađuje s kazališnom skupinom Kik Melone, kolektivima queerANarchive i DISCOllective, audiovizualnim umjetnikom Nikom Pećarina i koreografkinjom Sonjom Pregrad.

 

 

 

BOJAN KOŠTIĆ

15. 2. – 20. 2. /// Bosanska 4

Bojan Koštić (1988.) magistrirao je na odsjeku kroatologije pri Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatskog latiniteta. Aktivni je član na nezavisnoj kulturnoj i civilnoj sceni, trenutno radi kao voditelj ureda AK galerije. Suosnivač i programski voditelj Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta. Bavi se fotografijom, videografijom, dizajnom i performansom. Fokus njegovog umjetničkog rada je jezik u širem smislu. Izlagao na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, među kojima su izložbe u KKC Pixel, 2018.; Gradskoj Galeriji Labin, 2018.; na Festivalu Perforacije, Koprivnica, 2018.; Drava Art Biennale, MLU Osijek, 2018.; Galerijskom centru Varaždin, 2018; Ak galerija; Scheier, Čakovec, 2020.; Galeriji Prozori, Zagreb, 2020.; Salonu Galić, Split, 2020.; NMG Praktika, Split. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2020.


ARTIST TALKS


hrHrvatski