KulturaNaPauzi: Nikolina Žabčić

KulturaNaPauzi: Nikolina Žabčić

Svjesna sam da je u propoziciji poziva za radove navedeno da se pošalju priče vezane za cijelu trenutnu situaciju no, budući da sam osoba koja lakše priča crtežem nego riječima, šaljem Vam par ilustracija koje su nastale u posljednja tri tjedna. Radovi prikazuju raznolike situacije, od vlastitih autoportreta, prikaza mene same u radnjama koje mi ispunjuju ove dane, do onih koje šalju ljubav, podršku i virtualni zagrljaj (ono što je, barem ja vjerujem, svima potrebno ovih dana) svima na ovom svijetu, svima od kojih smo odvojeni, od kojih sam ja sama odvojena, svima kojima je teško i koji se osjećaju izgubljeno. I na kraju, prikaz slobode koja će nas sve obuzeti kada svemu ovom dođe kraj :).

U ovo vrijeme svi želimo nekog pored sebe, da nas tješi, plače s nama, kaže da će sve biti okej…tako i ja sama osjećam tugu jer sam odvojena od svojih voljenih, obitelji, prijatelja… ali, svaka situacija iziskuje određenu prilagodbu, pogotovo ovakva izvanrednih razmjera i vjerujem da će svatko od nas izaći iz ove cijele priče jači. Oduvijek sam vjerovala da ljubav treba biti glasna, ekspresivna, javna, rekla bih…i sad, s obzirom na to da nemam priliku svoju ljubav iskazati uživo, onako kako bih to inače radila, ovim putem, ovom jednom ilustracijom koja se izdvaja od svih drugih, poručujem toj “svojoj” osobi, a ona će sama znati koja je… da mi je žao što nije pored mene i što se odlučila na suprotno od toga, ali da opet, na kraju dana, ja njoj šaljem ono samo najljepše i najiskrenije.

I da se nadam da će mi opet, kada završi cijela ova zavrzlama, svirati kao i prvi put i onda ćemo svi, plesati ovaj život, možda malo bolje nego što smo znali do sada.

 

"Ljubav ide kroz želudac"
"Sve one knjige za koje nemam vremena"
"Nadoknada"
"Bio sam tako zabrinut

A onda sam čučnuo
I uvukao se u kutiju.

Dobar dan! I ti si tu?
Jesam. Svi smo tu.
Ne moraš brinuti!"

Miroslav Kirin- "Zabrinutost"

"Noničine križaljke"
"Tako daleko blizu"
"Volim te, volimo se"
"Ples za kraj"
"Skupi svoje suzice"
"Umijeće samotno"

Za kraj, izdvojila bih molitvu za kojom znam često posegnuti kada mi je teško, koja mi je puno puta u životu pomogla, kao mali povjetarac koji me pogurnuo da istupim korak naprijed.

Molitva za odvažnost- ANTOINE DE SAINT-EXUPERY

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda,                                                                                                                                                                                                             molim tek snagu za život svednevni.
Pouči me umijeću malenih koraka.
Misli mi razbistri, učini me snalažljivim,
nauči me ugrabiti pravi trenutak.
Daj da vidim kako je sve u životu važno.
Jakosti mi daj za red i pravu mjeru,
da ne klizim kroz život poput rasipnika,
već vrijeme svoje da mudro raspoređujem,
pa ipak da umijem prepoznati trenutke
bogate sjajem, ljepotom i milinom
i odvojiti časak za užitak srca i duha.
Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati –
niti o prošlosti, niti o budućnosti
te da je najvažniji sadašnji čas,
i da sve što slijedi učinim najbolje.

Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.
Trijezan mi uvid podari u istinu
da su poteškoće, porazi i padovi,
neuspjesi, boli pa i katastrofe
na stazi žića vjerni pratioci
uz koje naša bića sazrijevaju i rastu.

Nikolina Žabčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *