Aktivnosti

ReFresh+ Kreativni BootCamp 


Kreativni bootcamp organiziran je u sklopu projekta Refresh+. Okupit će četrnaest mladih umjetnika iz pet zemalja koji će se prvi put sastati. CHC vodi i moderira bootcamp, fokusirajući se uglavnom na izgradnju zajednice, timsku suradnju i uspostavljanje kreativne sinergije među mladim interdisciplinarnim umjetnicima. 

Skupina mladih europskih umjetnika odabrana je na temelju otvorenog poziva umjetničkih voditelja projekta. Njihovi su profili, pozadine i prakse raznoliki, ali zajednička im je motivacija i zanimanje za kulturnu baštinu. Kao dio Refresh + tima, bavit će se kreativnom reinterpretacijom lokaliteta i legendi u Sloveniji i Rumunjskoj. Mladi će umjetnici biti podijeljeni u dva tima od 7 umjetnika koji će raditi u ove dvije zemlje. Njihova je zadaća proizvesti zajednička umjetnička djela koja povezuju kulturnu baštinu s različitim oblicima umjetničkog izražavanja koji se kasnije mogu predstaviti na tržištu kao kulturni proizvodi.  

Glavni cilj kombiniranog bootcampa je olakšati buduće umjetničko sustvaranje i pružiti korisne alate i metode koje će umjetnici moći ponovno koristiti za timski rad u sljedećoj fazi projekta. Prvi dio koji će se održati online (svibanj 2021.) poslužit će za umrežavanje i riječ je o prvom susretu mladih umjetnika koji će raditi na ovom projektu. U drugom, "offline" dijelu (početak rujna u Splitu) iskorištavamo povijesni grad Split, upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine i koristimo Dioklecijanovu palaču kao osnovu za kreativni rad i eksperimentiranje. Očekujemo da će ovo doprinijeti boljem razumijevanju između umjetnika, ali da će im omogućiti i da testiraju rješenja za zajedničko stvaranje i pronađu metode koje će im najviše odgovarati kao timu. Bootcamp se sastoji od tri faze kombiniranja online i offline susreta: Discoveries (online); Urban Explorations (offline); Creative Synergies (offline). Dizajnira ga i moderira CHC tim, uz sudjelovanje pozvanih gostiju, mladih umjetnica iz Hrvatske: Elene Štrok i Lucije Klarić. 


5. - 6. svibnja 2021. (2 dana online programa) 

Prva faza Bootcampa (Discoveries) održat će se online tijekom dva radna dana. Posvećena je međusobnom upoznavanju mladih umjetnika, a uključuje otkrića na osobnoj i profesionalnoj razini, kao i dijeljenje inspirativnih priča. Koristimo različite metodologije kako bismo umjetnike upoznali jedni s drugima, kako bismo otkrili njihove prakse, osobnosti, navike, težnje i motivacije. Očekivani ishod prve faze: umjetnici su međusobno upoznati i nadahnjuju se svojim umjetničkim praksama, kulturnim podrijetlom i ostalim predstavljenim primjerima kreativne interpretacije legendi, pripovijedanja i kulturne baštine. Upoznatiji su s projektom Refresh + i očekivanjima u nadolazećem razdoblju.

 

Cijeli program na engleskom jeziku dostupan je ovdje.


 

Split, Hrvatska / 7. - 11. rujna 2021.

Drugi dio kreativnog bootcampa trajat će tri dana i održat će se u Splitu u Hrvatskoj. Sastojat će se od druge i treće faze bootcampa: Urbanih istraživanja i Kreativnih sinergija.

 

Urbana istraživanja

Uključivanje u proces ko-kreiranja prvo zahtijeva upoznavanje mjesta: njegove povijesti, legendi, običaja i ljudi. Međutim, ograničeno vrijeme u gradu za vrijeme trajanja kreativnog bootcampa ne dopušta stjecanje dubinskog znanja potrebnog za bilo kakvo smisleno stvaranje. Stoga osmišljavamo participativnu aktivnost za koju se povijesni grad Split uzima kao ishodište, ali proces ko-kreiranja uključuje zamišljanje alternativnih stvarnosti u skladu s načelima urbanih igara -„iskustva“ u javnim okruženjima koja su dijelom igra, dijelom performantivne umjetnosti, a dijelom sociološki eksperiment.

Ovu aktivnost vodit će umjetnica Lucija Klarić, a radionica će grupi omogućiti povezivanje, uspostavljanje komunikacije i interakciju s okolinom, lokalnom zajednicom i posjetiteljima. Participativna aktivnost ostvarit će se u obliku hibridne radionice koja će se sastojati od offline i online aspekata. Ovakav će pristup omogućiti sudjelovanje većeg broja ljudi, također onih koji nisu prisutni u Splitu.

Kreativne sinergije

During the last two days of the bootcamp, the artists will engage in experimental co-creation in groups. First we will implement a participatory activity designed and led by the artist Elena Štrok . The objective of the second session of the TTEXPNo1 workshop is creation of stories through symbolism of the past and present. 

Posljednjeg dana bootcampa umjetnici će dobiti pripremne dokumente s detaljima o mjestima i legendama u Sloveniji i Rumunjskoj. Ovaj dan će biti posvećen njihovom proučavanju i pripremi osnove za budući rad. Posljednja sesija bit će posvećena crpljenju ključnih spoznaja, odražavanju i davanju povratnih informacija.


Neke od aktivnosti u programu kreativnog bootcampa bit će otvorene za javnost, stoga vas pozivamo da nam se pridružite:


Srijeda 8. rujna

16 – 17h  / Participatory activity – alternative realities in the historical center led by Lucija Klarić

19:30 – 20:30h / Round table: Cultural heritage, storytelling and alternative realities

Predstavljanje rezultata radionice s Lucijom Klarić, uz poziv građanima da se pridruže digitalnoj karti dijeleći vlastitu alternativnu stvarnost grada. Pozvani gosti Ivor Igrec i Meri Vesanović zajedno s Lucijom Klarić razgovarat će o temi interpretacije kreativne baštine.

Petak, 10. rujna u 20:30h

Performans i otvorenje izložbe Elene Štrok u Prostoru

 

 

 

hrHrvatski