O projektu

PRAZNINE2021

Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita

 30. siječnja - 20. veljače

(uz dodatni program tijekom cijele godine)


PREUZMITE PROGRAM (01-02 / 2021)

ENCOUNTERS (02-12 / 2021)

 

Pripremajući projekt Praznine2020, fokusirale smo se na probleme i pitanja koja nas se i osobno tiču, prvenstveno kao građanki Splita, a onda i kao radnica u kulturi. Nedostatak prostora za rad, uz istodobno isklizavanje grada u ponor masovnog turizma pred vlastitim očima koje za sobom ostavlja prazninu tijekom zimskih mjeseci, čini potencijal prostora u gradskoj jezgri (i prostora uopće) još vidljivijim. Program projekta Praznine2020 završio je svega četiri dana prije službenog proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, u ožujku 2020. godine. Samo nekoliko tjedana kasnije Hrvatska je, uz ostatak Europe i svijeta, uplovila u tešku zdravstvenu krizu koja je sa sobom neminovno povukla i brojne ekonomske posljedice. Posljedice nije osjetio samo kulturni sektor, već apsolutno svi, uključujući, ironično, i sektor turizma.

 

© Andrea Resner

Praznine su se tako produžile i na turističku sezonu 2020., koja se grčevito borila za svakog gosta i svaku lipu koja je mogla kapnuti u državni proračun o kojem, u konačnici, svi ovisimo. Fragilnost turizma kao glavne (i, nažalost, jedine) gospodarske grane izašla je na vidjelo u svom najbolnijem i najdirektnijem obliku. Praznine su se proširile i na kazališta, kina, galerije, no i restorane, suvenirnice, hotele i druge ugostiteljske objekte. Prisiljeni adaptirati postojeće scenarije i konačno osvijestiti da naše danas utječe na naše sutra, stvarajući temelje za neko buduće nasljeđe, kako materijalno, tako i ono nematerijalno, uvidjeli smo nužnost da pojedine segmente svijeta ne doživljavamo izolirano, već kao cjelinu.

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela brojne promjene u svakodnevnom životu pojedinca, ali kod kulturnog i kreativnog sektora čini se da je samo dodatno naglasila probleme s kojima se ovi sektori i pojedinci koji u njima djeluju svakodnevno susreću u svom radu. Prekarni uvjeti u kojima kulturni sektor konstantno prebiva, a s time i valorizacija umjetničkog rada u pandemijskoj su masovnoj potrebi za kulturno-umjetničkim sadržajem (dakako, očekivano besplatnim i dostupnim) nažalost samo još više dovedeni u pitanje. 

 

© Andrea Resner

U novom izdanju projekta Praznine, koji je ove godine cjelogodišnji (uz intervencije i događanja koja ćemo organizirati i u narednim mjesecima), nemoguće je izbjeći konotacije koje je epidemija donijela sa sobom. Projekt Praznine2021 stoga će se dijelom referirati i na opće stanje prouzrokovano pandemijom pa su umjetnici koji će sudjelovati u programu pozvani da se tijekom svog rada i promišljanja referiraju na problematiku praznina i kontekstualizaciju istih. Praznine2021 tako se odnose ne samo na prazninu u fizičkom, već i u psihološkom i društvenom smislu. 

Amplificiranu nesigurnost odlučili smo iskoristiti za istraživanje mogućnosti – mogućnosti kontakta, mogućnosti interakcije, mogućnosti novoga i mogućnosti drugoga, ali i kao podsjetnik na probleme koji su oduvijek bili tu, samo ih sad jasnije vidimo. Možda je baš sad prilika za akciju?

Projekt ponovo doživljavamo procesom, u kojem želimo istražiti nove načine komunikacije, participacije i suradnje, pa i stvaranja novih načina izvaninstitucionalnog djelovanja, potičući međusobno razumijevanje, u kojem pojam “drugoga” iščezava, otkrivajući pritom nove prakse brižnosti.

 

Pitanje koje postavljamo je: kako možemo bolje zajednički živjeti?

 

I ove godine prenamjenjujemo pet prostora u staroj gradskoj jezgri. Očekujemo da će nas, i uz epidemiološke mjere i održavanje fizičke distance, ovaj projekt još jednom zbližiti. 

 

OTVORENI ATELJEI / POSVOJI PROSTOR

 

Iz medija:

Dalmatinski portal // Dalmatinski portal

arteist.hr

kulturpunkt.hr // kulturpunkt.hr

Slobodna Dalmacija

Vizkultura

Univerzitet Crne Gore

vijesti.me // vijesti.me 

culture-corner.me

pobjeda.me // pobjeda.me

vijesti.hrt.hr

KLFM Medley // KLFM Torinski Konj

Podcast u Zoni

European Heritage Tribune

 

Uz podršku:

hrHrvatski
en_USEnglish hrHrvatski