O-RUK: Osnaživanje radnica u kulturi

 

Tim CHC-a čine većinom žene, uključujući umjetnice i ostale kulturne radnice s kojima smo imale priliku raditi. Kroz to značajno iskustvo imale smo priliku pomnije se upoznati s njihovom realnošću te i same utvrditi iz vlastitih primjera da je rad u kulturi, koji podrazumijeva konstantnu prekarnost, osjećaj ugroženosti, često istrošenosti i ranjivosti podložan također i ignoriranju navedenog uz zanemarivanje zdravlja i općeg stanja pojedinca (wellbeing). Kroz program O-RUK, namijenjen ženama radnicama u kulturi, želimo podići svijest o navedenim stanjima i zajednički raditi na nama samima kroz različite vrste radionica i predavanja te na taj način potaknuti refleksiju, suradnju i promišljanje o značenju i važnosti pojma brige te pružiti alate za brigu, kako o sebi, tako i o zajednici koje smo dio.

Predavanje: Kako postići unutarnji mir poštivanjem biološkog ciklusa ženskog tijela? / 28. lipnja 2022.

Svrha predavanja je potaknuti refleksiju, podići svijest o važnosti brige o sebi te pružiti alate za postizanje tih ciljeva. Tijekom predavanja diplomirane psihologinje Mateje Črnko namijenjenog ženama (i svima koji žele više saznati o njima), napravit ćemo prvi korak u razumIjevanju vlastitih potreba u odnosu na biološki ciklus ženskoga tijela. Upoznat ćete važne razlike u funkcioniranju muškaraca i žena te kako ih iskoristiti u svakodnevnom životu.

Poznavanje i poštivanje tih zakonitosti, omogućit će vam:

– povećanje nivoa produktivnosti i kreativnosti,

– poboljšanje osjećaja sigurnosti,

– razvijanje sposobnosti povezivanja s drugima i

– poboljšanje kapaciteta mentalne snage.

O voditeljici: 

Mateja Črnko diplomirala je psihologiju na Sveučilištu u Ljubljani, gdje je stekla naziv psiholog u zdravstvu. Radila je kao psiholog u Sloveniji, Španjolskoj (Salamanca, Sevilla) i Njemačkoj (Berlin). U radu koristi znanja i tehnike iz integrativne psihoterapije, psihodrame i terapije plesom.

 


Iskustveno izvedbena radionica “Holistički pristup mentalnom zdravlju” za umjetnike/ce i radnike/ce u kulturi / 31. siječnja 2022.

Polje umjetnosti i kulture često privuče ljude koji su otvoreniji i (ne nužno) osjetljiviji, češće nego u nekim drugim profesijama. Ove dvije karakterne odlike tako mogu utjecati na naše mentalno zdravlje, kako pozitivno, tako i negativno. Također, stanje pandemije u kojem se nalazimo dodatno naglašavu potrebu za kvalitetnim dijalogom oko ovih važnih tema.

Metode i vježbe koje će se proučavati su iz teorija Billa Plotkina, kazališne metode i metode somatskog pokreta. Također, radionica sadrži određene holističke i duhovne metode i rječnik.

Radionica je otvorena za sve radnike/ce u kulturi i umjetnike/ce po struci. Stečena znanja se mogu primijeniti u radu s mladima, ali i u vlastitim profesionalnim i privatnim životima.

O voditeljici:

Martina Freyja Kartelo je magistrica izvedbenih umjetnosti, performerica, edukatorica i pedagoginja iz Splita koja uglavnom djeluje samostalno. Nedavno je pohađala dva Erasmus+ treninga za radnike s mladima kroz koja se sjajno istraživala tema mentalnog zdravlja. Vještine i znanja koja je stekla mogu se vrlo dobro primijeniti na raznim dobnim skupinama i različitim profesijama.