Mladi, sjećanje i kreativnost

8. svibnja 2019, Alliance Française (Marmontova 3), Split, 09:30 – 17:15

 

 

Konferencija “Youth, Remembrance and Creativity”, organizirana u okviru završnog predstavljanja našeg projekta "Our Memories and I". Konferencija je bila otvorena za širu javnost, a održana je u srijedu, 8. svibnja u prostorijama Francuske alijanse te je okupila sve partnere projekta; European Observatory on Memories Sveučilišta u Barceloni (Španjolska); Lycée Aristide Maillol and Collège Marcel Pagnol, Perpignan (Francuska); Liceo Statale Antonio Rosmini, Grosseto (Italija); OSZ Lotis, Berlin (Njemačka); Institut Narcís Monturiol, Figueres (Španjolska); Istituto storico grossetano della Resistenza e dell’età contemporanea, Grosseto (Italija); Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera (Španjolska), koji su predstavili metodologiju i rezultate dvogodišnjeg projekta.

Također, ugostili smo interdisciplinarnog umjetnika iz Berlina, Romana Krokea koji je radio sa srednjoškolcima uključenima u projekt. Roman je koristio umjetnost za interpretaciju težih razdoblja povijesti te tako razvijao međusobno razumijevanje. Njegove kreativne radionice bile su središnji dio projekta te su značajno doprinijele njegovom sveukupnom uspjehu. Pop-up izložba studentskih radova, fotografija i razglednica /bila/ je otvorena u Francuskoj alijansi.

Gostujući predavači, prof.dr. Aleksandar Jakir saSveučilišta u Splitu, prof.dr. Tomislav Oroz sa Sveučilišta u Zadru, Petra Vidović iz Goethe Instituta u Zagrebu i umjetnik Antonio Grgić iz Zagreba, predstavili su kontekst Hrvatske u suočavanju s prošlošću i interpretaciji sjećanja. 

Konferencija je bila otvorena za svu zainteresiranu javnost, no prvenstveno je bila namijenjena lokalnim povijesnim učiteljima, umjetnicima i kulturnim radnicima. Ovaj događaj pokazao se kao korisno iskustvo učenja, kako za međunarodne partnere tako i za lokalnu publiku, te je doprinio utjecaju i održivosti projekta kroz iniciranje novih ideja za buduće suradnje. Cijeli program konferencije dostupan je OVDJE

Službeni Facebook event: Mladi, sjećanje i kreativnost

 

hrHrvatski