Revitalizacija dvije kule, Kaštela

Međunarodna radionica

20. - 30. rujna 2017.

 

 


U partnerstvu s udrugom European Heritage Volunteers i Gradom Kaštela


Glavni cilj ove arhitektonske radionice bio je pronalazak novih načina upotrebe ovih dvaju povijesnih spomenika. Kako bi predstavili komparativnu studiju koja valorizira raznolikost arhitektonskog pristupa i njegove uloge u razvoju Kaštela, skupina od deset međunarodnih i domaćih sudionika iz osam različitih zemalja radila je zajedno pod stručnim vodstvom na istraživanju, uspoređivanju i analizi dviju kula, njihovom povijesnom razvoju, tipologiji izgradnje te njihovoj upotrebi kroz povijest da bi predstavili komparativnu studiju koja je valorizirala raznolikost arhitektonskog pristupa kulama, kao i njihovu ulogu u razvoju Kaštela.

Volonteri su radili na mogućim rješenjima za održivu upotrebu i očuvanje ovih spomenika dajući im suvremenu funkciju prilagođenu kontekstu, specifičnom položaju, gradu i lokalnom stanovništvu. Veliki izazov ovog projekta bio je pronaći način kako iskoristiti njihovu jednostavnost i integraciju s okolinom za stvaranje zanimljivog i atraktivnog rješenja koje bi ih moglo učiniti vidljivijim i korisnijima. Završni rezultati, smjernice i prijedlozi predstavljeni su široj javnosti na kraju radionice.

Između ostalog, volonteri su u sklopu projekta imali priliku raditi na podizanju svijesti o važnosti domaćeg lokaliteta i poticanju lokalnog stanovništva na promišljanje o očuvanju i revitalizaciji istog. Osim praktičnog rada, volonteri su tijekom dvodnevne radionice u obliku otvorenih vrata imali priliku upoznati se sa domaćim stanovništvom te surađivati s profesorima Sveučilišta u Splitu, predavačima na radionici. Također, posjetili su i druge značajne gradove i spomenike u neposrednoj blizini poput UNESCO-vih spomenika svjetske baštine - Trogira i Splita te arheološkog nalazišta Salona.

Promišljanje kulturne baštine kao važnog društvenog i ekonomskog sredstva od presudnog je značaja, ne samo za njezino očuvanje, već i za razvoj održive kulturne ponude posjetiteljima i lokalnom stanovništvu. Radionica se pokazala važnim korakom u promišljanju cijelog grada Kaštela, suočenog s mnogim izazovima, ali s velikim potencijalom spremnim za otkrivanje.

 

Pročitajte cijelo izvješće i prijedloge OVDJE.

Želite li organizirati sličnu radionicu u vašem gradu?  Javite nam se!

 

Iz medija:
Grad Kaštela
Portal Grada Kaštela
Heritage Times

Uz podršku:

 

hrHrvatski
en_USEnglish hrHrvatski