Periferna mreža

 

2018 – 2020

Uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske: program neformalnog obrazovanja i osposobljavanja

 

U partnerstvu s:

 • Udruga za kulturu “Beat” (koordinator)
 • Osnovna škola Ante Starčević, Dicmo
 • Osnovna škola Dugopolje
 • Škola likovnih umjetnosti Split
 • Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu
 • Glazbeno društvo P. I . Čajkovski, Dugopolje

 

Projekt je namijenjen poticanju i razvoju kreativnosti među djecom i mladima koji žive na periferiji Splita čime su manje izloženi utjecaju kulturnih institucija. Cilj je omogućiti polaznicima, putem izvan-institucionalnih obrazovnih programa, razvoj kreativnosti i socijalnih vještina i aktivno sudjelovanje u kulturnom životu. Projekt promovira integraciju i socijalizaciju djece i mladih različitih godišta te različitih psihofizičkih i socijalnih karakteristika.

Nizom likovnih i glazbenih radionica, edukativnim predavanjima, izložbama, koncertima i okupljanjima, te u suradnji s 4 partnera i 5 institucija, ovaj projekt će doprinijeti poboljšanju kvalitete života te socijalnoj inkluziji djece i mladih.

U sklopu projekta, Culture Hub Croatia će doprinijeti sa sljedećim aktivnostima:

 • likovne radionice za djecu

 • izložbe i okupljanja: participativna organizacija i priprema komunikacijskih materijala

 • radionice i edukacijska predavanja za srednjoškolce uključujući uvod u kulturno upravljanje i kulturne politike

  Dugoročni cilj ovih radionica je poticanje učenika na razmišljanje o njihovoj ulozi u oblikovanju kulturnog života grada, poticanje kritičkog razmišljanja i kreativnosti, stvaranje i izražavanje svog vlastitog mišljenja; razmišljanje o vlastitoj profesiji i mogućnostima budućeg rada kroz promišljanje o vlastitoj ulozi u društvu. Korištenjem participativne metode te radom u grupama s otvorenom raspravom i slobodnom razmjenom ideja, učenici u neformalnom okruženju imaju priliku stvarati i razmišljati izvan okvira čime stječu tzv. "soft skills" te vještine vodstva i timskog rada.

U svim aktivnostima koristimo inovativan, participativan pristup i metodologiju uključujući tehnike i učenja temeljene na projektima koji razvijaju kreativnost, kritičko razmišljanje i izražavanje kod djece i mladih.

 

 

U suradnji s udrugom za kulturu “Beat” organizirali smo ljetnu školu za srednjoškolce u dobi od 15 do 18 godina (ukupno trajanje škole: 15 sati). Škola se održavala u četiri termina od 30. lipnja do 10. srpnja u Galeriji Studio -21-. (Velebitska 66, Split). Cilj ljetne škole je potaknuti kreativno razmišljanje, stvaranje i aktivno sudjelovanje u zajednici kroz niz radionica o kreativnom izražavanju, promatranju, pisanju, kretanju i pripovijedanju.

 

 

hrHrvatski