Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine, Ivanić-Grad

Međunarodna radionica

31. kolovoza - 11. rujna 2019.

 

 


U partnerstvu s Prijateljima baštine njemačkom udrugom European Heritage Volunteers 


Međunarodna radionica kulturne baštine u 2019. godini održala se u Ivanić-Gradu u blizini Zagreba. Grad je to bogate industrije prošlosti čija povijest seže sve do 19. stoljeća. Željeznička pruga, izgrađena 1899. godine, potaknula je modernizaciju šireg gradskog područja. U prvoj polovici 20. stoljeća, industrija se temeljila uglavnom na mlinovima, proizvodnji piljevine i alkoholnih pića te ciglanama. Zahvaljujući elektrani, Ivanić-Grad je već 1913. godine dobio električnu energiju. Bogata ležišta nafte i prirodnog plina, otkrivena u poljima i šumskim područjima ruralnog zaleđa povijesnih naselja Križa, Kloštar Ivanića i Ivanić-Grada nakon Drugog svjetskog rata, bila su jedan od glavnih razloga značajnih promjena u ekonomskoj i društvenoj strukturi populacije te i dan danas imaju važnu ulogu u razvoju grada.

Ova radionica se po prvi puta bavila pitanjem manjka dokumentacije i valorizacije značajne industrijske baštine. Rad volontera iz Španjolske, Portugala, Argentine, Tajlanda, Rusije, Češke, Srbije i Hrvatske sastojao se od istraživanja materijala i dokumentacije u arhivima tvornica Ivasim i Ivanićplastte arhitektonskog mapiranja i analiza važnih građevina (aktivnih i neaktivnih) u dvije zone: središnjoj i industrijskoj. Njihov rad rezultirao je s više od 300 dokumentiranih predmeta u arhivima te s 18 analiziranih građevina. 

Cilj radionice bio je podizanje svijesti zajednice o industrijskom nasljeđu te njegova veća vidljivost i dostupnost kroz pružanje informacija o tim spomenicima temeljenih na istraživanju i dokumentaciji. Osim toga, kako bi uključili lokalno stanovništvo te iskoristili njihovo vrijedno znanje i sjećanja, volonteri su intervjuirali nekoliko bivših radnika tamnošnjih tvornica s namjerom otkrivanja socijalnog aspekta industrijske baštine i dobivanje sveobuhvatnog pregleda industrijskog utjecaja na svakodnevni život u Ivanić-Gradu. Kao i uvijek, u okviru radionice organizirali smo društvena događanja kako bismo podijelili primjere dobre prakse iz drugih država sudionika volontera, inspirirali lokalno stanovništvo, razmijenili ideje i predstavili rezultate radionice.

Ovaj projekt omogućio je prvi sustavan pregled industrijskog razvoja te je kroz storytelling doprinio podizanju svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja industrijske baštine te važnosti nastavka istraživanja i korištenja projektnih rezultata kao resursa za budući rad. Rezultati radionice - prototip web stranice i svi prikupljeni materijali, koristit će se kao osnova za budući rad na valorizaciji industrijske baštine i njenog održivog upravljanja. U drugoj fazi, naši partneri Prijatelji Baštine, koristit će dobivene rezultate za kreiranje virtualnog muzeja - online alata koji će omogućiti direktno prenošenje privatnih arhiva (fotografija, objekata, dokumenata itd.) pojedinaca na web stranicu čineći cijeli proces participativnim. 

Pročitajte cijelo izvješće i prijedloge OVDJE.

Želite li organizirati sličnu radionicu u vašem gradu?  Javite nam se!

 

 

Iz medija: 
Grad Ivanić-Grad 
Lokalni.hr
Turizmoteka
Portal Volim Ivanić
Hrvatska Radio Televizija, emisija Studio 4
European Route of Industrial Heritage
Radio Ivanić

 

Preuzmite brošuru European Heritage Volunteers u kojoj se nalaze svi partner projekti koji su se održali 2019. godine.


Uz podršku: 

     

 

 

 

hrHrvatski