O projektu

PRAZNINE2020

Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita

 

15. veljače - 7. ožujka

 

PREUZMITE PROGRAM


Pilot projekt “Praznine2020” je reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma i naizgled nemoćnu situaciju u Splitu te pitanje trebamo li 40 godina od upisa na UNESCO-vu listu svjetske baštine stvarati novi centar. Inicijativa se odnosi primarno na reaproprijaciju ne samo prostora gradske jezgre i “vlasništva” nad baštinom, već i na potencijal kreativne zajednice koja je trenutno potisnuta i nevidljiva, a sastavni je dio genetskog koda grada Splita. Upravo je kreativna zajednica ta koja može pridonijeti očuvanju autentičnosti Splita i njegove povijesne jezgre kroz aktivno uključivanje i samih građana.

 

© Andrea Resner

U siječnju ove godine izbrojali smo više od 35 zatvorenih prostora samo na području Dioklecijanove palače. Ukoliko uzmemo u obzir ulice u njenom neposrednom okruženju, brojka vrlo lako dostiže i prelazi impresivnu brojku od 50 zatvorenih poslovnih prostora, uz natpise "zatvoreno zbog preuređenja" ili "na godišnjem odmoru do proljeća". Projektom “Praznine” otvaramo prostore koji se ljeti koriste u turističke svrhe te ih dajemo na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda. Dugoročni cilj ovog pilot projekta je da ovakvo korištenje prostora postane praksa. Dosadašnji je diskurs bio uglavnom fokusiran na kritiziranje trenutne situacije, dok će “Praznine” kritiziranje zamijeniti promišljanjem o prisvajanju i djelovanju u stvarnom vremenu i prostoru i omogućiti svima da (barem) zimi oblikuju svoj grad i općenito urbani prostor. Uz to, regionalna dimenzija projekta te prisutnost umjetnika iz susjednih zemalja otvorit će prostor za dijalog i promociju regionalne suvremene umjetničke produkcije te pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju i poticanju novih suradničkih projekata na međunarodnom nivou.

 

© Andrea Resner

U periodu od 15. veljače do 7. ožujka pet prostora u staroj gradskoj jezgri postat će otvoreni ateljei za umjetnike te prostori za građane. Kroz javni poziv “posvoji prostor”, građani i udruge civilnog društva bit će u prilici predložiti i ostvariti aktivnost u jednom od prostora. Bogati program će se stoga sastojati od otvorenih ateljea osam umjetnika iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova te od radionica i pop-up događanja (razgovora s umjetnicima, radionica i meet up-ova). 

 

© Andrea Resner

“Praznine” su svojevrsni eksperiment kojim se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora “projiciraju” na šire urbano područje stare gradske jezgre i kojim se potiče participativni pristup i uključivanje lokalne zajednice.

 

OTVORENI ATELJEI / POSVOJI PROSTOR

Iz medija:

tportal.hr

kulturpunkt.hr

Nova TV

Total Croatia News


Uz podršku:

hrHrvatski
en_USEnglish hrHrvatski