Otvoreni ateljei

Kao i prošle godine, za vrijeme trajanja projekta Praznine2021, nekoliko prostora u centru Splita postaju otvoreni ateljei za osmero lokalnih i regionalnih umjetnika. Pozvani umjetnici – rezidenti izmjenjivat će se tijekom tri tjedna trajanja projekta i za vrijeme boravka otvoriti vrata svojih privremenih ateljea lokalnoj zajednici.

S obzirom na postojeće mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, nećemo organizirati veća okupljanja, no ovaj format otvorenog studija zapravo omogućava da posjetitelji dolaze u manjem broju (2-3 osobe istodobno uz obvezno nošenje maski) tijekom cijelog dana, tj. u radnom vremenu ateljea, svakodnevno od 10 do 13h i od 16-19h. Dodatne smjernice o mjerama koje je potrebno poštovati objavit ćemo naknadno.

Kroz posjete ateljeima i kroz razgovore s umjetnicima te druge oblike interakcija koje će oni predložiti tijekom boravka, publika će imati priliku upoznati se s radom i suvremenom umjetničkom produkcijom regije. Ove godine, razgovori s umjetnicima koji će se održavati u jednom od prostora uz ograničenu publiku (s obzirom na aktualne mjere) će također biti dostupni u online formatu (live streaming, objava video zapisa na web stranici i youtube kanalu CHC-a) što će omogućiti uključivanje i dostupnost sadržaja široj publici. Također, pripremamo i druge načine izlaganja i promocije radova odabranih umjetnika - kroz selekciju video radova i njihovo prikazivanje u različitim formatima tijekom trajanja programa, ali i kroz ostatak godine.

Sam princip otvorenih studija je približiti umjetnički rad i proces kojeg publika nema često priliku otkriti. Stoga se ne radi o izložbenom formatu već o otkrivanju umjetničkih praksi kroz direktnu interakciju s umjetnikom/com u privremenom ateljeu.

Putem otvorenog poziva usmjerenog umjetnicima iz Hrvatske i regije, te putem selekcije kustosa i tima CHC-a, odabrani su umjetnici koji na različite načine i kroz različite medije pristupaju suvremenim fenomenima. Cilj je i povezati lokalne umjetnike sa drugim umjetnicima iz Hrvatske i regije, ali i dobiti vrijedne utiske umjetnika izvan Splita koji će lokalnom kontekstu dati novo viđenje i potencijalno drugačiji pristup. Imena i biografije odabranih umjetnika iz Hrvatske i regije objavljivat ćemo u narednim danima.

hrHrvatski
en_USEnglish hrHrvatski