Otvoreni poziv za mlade umjetnike

U sklopu projekta Refresh+: “Young artists refreshing heritage sites and legends”, tražili smo dvoje umjetnika iz Hrvatske, u dobi od 18 do 30 godina, koji će postati dio međunarodnog multidisciplinarnog tima i sudjelovati u procesima ko-kreacije. 

 

Uvjeti:

 • između 18 i 30 godina
 • student/ica nedavno diplomirao/la ili na početku karijere
 • aktivan/na u polju vizualnih umjetnosti, uključujući nove medije, film i video, izvedbene umjetnosti, uključujući ples, kazalište i cirkus
 • zainteresiran/a za materijalnu i nematerijalnu baštinu
 • otvorena uma i znatiželjan/na
 • voljan/na uključiti se u procese ko-kreacije, raditi interdisciplinarno i u suradnji s drugima
 • dobro znanje engleskog jezika

 

Poziv je istovremeno objavljen u Hrvatskoj, Finskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Španjolskoj i bio je otvoren do 10. veljače. Svaki je partner u tim zemljama odabirao umjetnike koji će formirati međunarodni tim za sudjelovanje u projektu Refresh+ i rad na inovativnim pristupima tumačenju baštine i legendi.

 

Odabrani umjetnici će:

 • sudjelovati u petodnevnom Bootcamp-u koji će se održati u Splitu u svibnju 2021 (troškovi puta i smještaja su pokriveni)

 • sudjelovati u tjednima produkcije u Sloveniji (listopad 2021) i Rumunjskoj (veljača 2022) (troškovi puta, smještaja i produkcije rada su pokriveni)

 • dobiti poduku i mentorstvo tijekom čitavog procesa, uključujući osposobljavanje u području marketinga u Španjolskoj (lipanj 2022)

 • naučiti i razvijati strategije ko-kreacije

 • svoj rad predstaviti i promovirati na međunarodnoj razini

 • biti dio međunarodne mreže i steći nove kontakte.

 

Odabrane umjetnice:


Mia Štark (1992.) je multimedijalna umjetnica koja je 2017. godine diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na odsjeku za Slikarstvo (MA). Tijekom studija, jedan je semestar provela u gradu Cluj-Napoca na Sveučilištu za umjetnost i dizajn.   Mia je 2019. godine završila preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti Zagreb, smjer Studiji plesa.Nakon studija suvremenog plesa, odlazi u Berlin gdje stažira u umjetničkoj organizaciji "Public in Private". U sklopu, ali i van studija, Mia je surađivala s brojnim koreografima (Sanna Myllylahti, Matej Kejžar, Petra Hrašćanec, Nikolina Pristaš – BADco., Jasna L. Vinovrški, Andreja Božić, Maayan Danoch, Anja Bornšek, Jasna L. Vinovrški i Clément Layes). U svojim radovima, pokušava pronaći tanku liniju u kojoj se ples i vizualna umjetnost presijecaju i miješaju. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

 

 

 

 

 


 

 

Elizabeta Ružić (1996.) je audiovizualna umjetnica koja trenutno živi i radi u Puli. Elizabeta je 2015. godine završila jezičnu gimnaziju u Pazinu. Nakon osvojene treće nagrade na državnoj domijadi 2015. godine za video rad ‘’Autoportret’’, odlučuje upisati Umjetničku akademiju u Splitu, smjer Film i video. Na Dubrovačkom Filmskom Festivalu 2015. osvaja prvu nagradu za eksperimentalni film "Autoportret" u otvorenoj kategoriji. Elizabeta je sudjelovala na nekoliko grupnih izložba fotografija, a 2018. godine završava preddiplomski i upisuje diplomski studij, smjer Medijska umjetnost i animacija. S radom ‘’Izgaranje’ 2019. godine’ sudjeluje na grupnoj izložbi ‘’Tijelo koje gori’’ organiziranoj od strane HULU-a Split. Te godine je njen kratki film ‘’Ponekad je lakše ubiti nekoga drugoga’’ bio prikazivan na nekoliko filmskih festivala, a među njima i na Pula Film Festivalu u studentskoj kategoriji. Koncem 2019. godine, sudjelovala je na skupnoj izložbi ‘’Photodistorzija’’ u Poreču i pritom osvojila prvu nagradu - samostalnu izložbu koja će se održati krajem 2021. godine. U pripremi je također još jedna samostalna izložba u Splitu, u organizaciji udruge ‘Mavena’. Elizabeta je trenutno u procesu dovršavanja diplomskog rada - eksperimentalnog filma u kojem tri ženska lika pričaju o doživljaju smrti i njihove priče su temeljene na raznim narodnim pjesmama Istre.

 

hrHrvatski