KulturaNaPauzi: Poziv za priče iz kreativne zajednice

KulturaNaPauzi: Poziv za priče iz kreativne zajednice

U vrijeme kada se čini da su nam svima životi na pauzi, razmišljamo na koji način možemo podržati kreativnu zajednicu u Hrvatskoj. Kao freelanceri nije nam strano raditi online, iz različitih gradova u Hrvatskoj i Europi gdje se i većina naših članova nalazi. Naši profili su raznoliki, neki od nas su više, a neki manje pogođeni trenutnom situacijom.

Kulturni sektor, čini se, posebno je podložan negativnim posljedicama ove krize koja pogađa cijeli svijet. Koncerti, sastanci, predstave, izložbe, umjetničke rezidencije i slični programi su redom otkazani. S druge strane, kultura i kulturni “proizvodi” se upravo u ovo vrijeme najviše “konzumiraju” – očekujemo da sav taj sadržaj dođe k nama u izolaciji, potpuno besplatno. Besplatni filmovi, knjige, predstave, tečajevi, izložbe…najtraženiji su recept za bijeg od trenutne stvarnosti. Kultura i kreativnost nam, sada je svima jasno, itekako trebaju. Razmišljajmo o budućnosti, kada napokon kriza prođe, hoćemo li zaboraviti na utjecaj kulturnog i kreativnog sektora i na potrebu da se u njega ulaže?

Ne želimo vas tražiti da ispunite još jednu anketu. Zanimaju nas stvarne priče i načini na koje se nosite sa situacijom. Koliko i kako ona utječe na vas kao umjetnika, kulturnog i kreativnog radnika? Što bi po vašem mišljenju trebalo učiniti ili promijeniti te što svatko od nas može u ovom trenutku poduzeti? Kako ostajete pozitivni? Podijelite s nama vaše priče, stavove i prijedloge. Svaku ćemo objaviti na našem blogu i društvenim mrežama i omogućiti svima da se uključe u raspravu. Nakon objava, otvorit ćemo glasovanje, a najbolji tekst prema mišljenju čitatelja nagrađujemo s 500kn. Šaljite nam vaše tekstove (2-4 kartice) do petka 3. travnja na adresu info@culturehubcroatia.hr.

Ovom skromnom inicijativom želimo omogućiti da se čuje glas kulturnih aktera, te da se podigne svijest o značaju kulturnog i kreativnog sektora i problematici statusa umjetnika i nezavisnih radnika u kulturi. Na temelju vaših priča, bit ćemo u mogućnosti kritički sagledati situaciju u Hrvatskoj te pripremiti preporuke i dati doprinos oblikovanju kulturnih politika.

#kulturanapauzi

Napomena: u skladu s GDPR uredbom o zaštiti osobnih podataka, slanjem teksta na info@culturehubcroatia.hr osobe prihvaćaju objavu svog rada na CHC blogu i društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i Linkedinu, uz navedeno ime i prezime.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *