Posvoji prostor

U okviru projekta Praznine2020, osim korištenja prostora kao otvorenih ateljea pozvanih umjetnika, odlučili smo omogućiti svim građanima i ostalim udrugama civilnog društva u Splitu da se uključe u inicijativu, “posvoje” jedan od prostora i oblikuju grad u ovom zimskom periodu.

Niz kulturnih i kreativnih događanja za vrijeme trajanja projekta održavao se u prostorima koji se inače koriste u komercijalne i turističke svrhe. Neki od njih su i razgovori s gostujućim umjetnicima koje je organizirao CHC. Ostali termini bili su ponuđeni putem otvorenog kalendara. Prijedlozi su uključivali radionice, prezentacije, meet up-ove, tečajeve…s intencijom dijeljenja hobija ili vještina s drugima. Potpunu listu događanja organiziranih u sklopu programa „Posvoji prostor“ možete vidjeti niže.15/02/2020

Program otvorenja

16h-22h Video, Ivana Mirchevska: SHE /// Mjenjačnica /// Nepotova 1
16:30h-17:15h Neformalna šetnja praznim ulicama grada /// mjesto susreta: Zlatna vrata Informal walk through the empty streets of the city /// meeting point: Golden gates
17:30h-17:45h Performans: Mia Kevo: Common Sense /// Dioklecijanova 2
18:00h-19:30h Predstavljanje projekta i programa uz razgovor s umjetnicima: Antonio Grgić, Mia Kevo, Andrea Resner i Lana Stojićević /// Dioklecijanova 2
20h Networking drinks: happy hour u Ghetto Club & Art Academy + KLFM Soundsystem (JSRC)

 


16/02 – 7/03/2020 // Bosanska 4

Škola izvedbenog iskustva

Kroz 4 povezane radionice glume, performansa i osobnog kazališta sudionici i sudionice istražili su mogućnosti izvedbe i svoj autentični “izvedbeni glas”. Dobrodošli su svi od 17 do 90 godina sa ili bez izvedbenog iskustva. Proces rada je sadržavao fizičke, emotivne i kreativne vježbe. Na kraju škole organizirana je javna zajednička izvedba u dogovoru sa grupom.

O voditeljici radionica: Martina Kartelo je magistrica izvedbenih umjetnosti, performerica, edukatorica i pedagog iz Splita koja uglavnom djeluje samostalno.

 


20/02/2020 // Zadarska 14

Performans /// Mia Kevo, Common Sense

MIA KEVO: COMMON SENSE
Tekst: Kreativno Dvorište Kilomotiva
Tekst čita: Katarina Nikšić

Common sense može se konceptualizirati kao /treći prostor/otvoreni prostor/kolektivni prostor, kao nešto što pripada svima nama kroz prostornu konfiguraciju vlastitog bivanja/ vlastitog tijela. Prostori mojeg i našeg djelovanja tako postaju točke u kojima se turistička agencija ili mjenjačnica, tzv. treći prostor/otvoreni prostor/kolektivni prostor otkriva kao mogućnost da se kroz kreativno djelovanje stvori mjesto mogućeg susreta. Transformacijom prvotne uloge i prvotnih razloga samog dolaska u ovaj već namjenski određen prostor propituju se tjelesni i mentalni prostori, pa tako ulasci i izlasci u prostornost trećeg istovremeno postaju stvarni i imaginativni, konkretni i apstraktni, te metaforički odražavaju prazninu s kojom se suočava svaki čovjek odnosno društvo.

 


22/02/2020 // Mihaljevićeva 1

Bumbak Vintage POP UP STORE

Bumbak je mladi brend iz Splita, ambasador spore mode i vječni zagovornik nošenja babine stare robe. U ponudi Bumbak Pop Up Store-a našli su se pažljivo odabrani vintage komadi odjeće i sitnica za dom, a predstavljene su i zanimljivosti o održivom dizajnu.

 


24/02 -25/02/2020 // Bosanska 4

Coworking Open Doors Days

CHC je svoj prvi (privremeni) ured u Splitu dobio prenamijenom suvenirnice u Bosanskoj 4 u pop-up coworking. U našem duhu, željeli smo ga podijeliti s drugima te smo ponudili tri mjesta za našim stolom, u ponedjeljak (24.2.) i utorak (25.2.) svima kojima su dosadile knjižnice i kafići. Ured se mogao koristiti od 10h do 19h, s wifi-jem i kavom na raspolaganju te ugodnom atmosferom.

 


27/02/2020 // Bosanska 4

Distro queerANarchive

Od 2010. queerANarchive kroz društveno-kulturne programe uvodi queer diskurs u gradu Splitu. Kroz Distro queerANarchive predstavlja se radioničarski program Tiskare koja djeluje u Domu mladih, kao i tiskanih materijala nastalih kroz umjetnička istraživanja i radionice fanzina - (među)prostori pederluka / (ne)vidljivi tragovi jedne povijesti / pederi u revoltu / godišnji odmor. U sklopu predstavljanja održana je demonstracija sitotiska na torbe i odjevne predmete.

 


29/02/2020 // Bosanska 4

Radionica za djecu

U suradnji s Muzejom Grada Splita, posvojeni prostor u Bosanskoj 4 korišten je za kreativnu radionicu za djecu do 12 godina koja su tom prilikom radila u tehnici kolaža. Radionicu je vodila Marija Plazibat, muzejska pedagoginja (MGS).

 


1/03/2020 // Dioklecijanova 2

Marendin /// Glazbeni čalabrc

Druženje koje slavi povratak zajednici i pozitivnu energiju u nedjeljno jutro uz glazbenu selekciju DJ-a, zdravi zalogaj, pokoju knjigu, šalicu čaja ili čašu dobrog vina.

 


1/03/2020  // Bosanska 4

Projekcija filma // FMFS: Priče s asfalta

Samuel Benchetrit

Francuska / 100′ / 2015

Zgrada u planskom naselju. Jedan pokvaren lift. Tri susreta. Šest lica. Hoće li Sternkowitz ustati iz invalidskih kolica kako bi se udvarao medicinskoj sestri iz noćne smjene? Hoće li usamljeni tinejdžer Charly pronaći ulogu za Jeanne Meyer, popularnu glumicu iz 80-ih? I što će biti s astronautom Johnom McKenzijem kojeg je nakon povratka na Zemlju udomila gospođa Hamida? Priče s asfalta priče su o isprepletenim sudbinama i svemu što nas čini ljudskim bićima: manama, vrlinama, snovima i nadama. Film je osvojio nagradu publike na Festivalu mediteranskog filma Split.

 


3/03/2020 // Dioklecijanova 2

O spekulativnom dizajnu

„Prema Mediteranskom spekulativnom dizajnu“

Ivica Mitrović i Oleg Šuran zajedno stoje iza neformalne edukacijske platforme Interakcije na splitskoj Akademiji koja se bavi novim dizajnerskim praksama (od dizajna interakcija, do kritičkog i spekulativnog dizajna). Kroz niz projekata koji uključuju produkciju radova, izložbe i publikacije bave se propitivanjem suvremene dizajnerske prakse i edukacije kroz pokušaj oblikovanja pristupa pod nazivom „Mediteranski spekulativni pristup“, a koji povezuje njihov zajednički senzibilitet prema Jadranu i temama koje promišljanju našu budućnost na Mediteranu.

Između niza zajednički realiziranih izložbi može se izdvojiti kustoski projekt hrvatskog izložbenog nastupa na XXI. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale − La Triennale di Milano (2016), pod nazivom 21. stoljeće. Dizajn poslije dizajna, gdje realiziraju izložbu Spekulativnost – post dizajnerksa praksa ili nova utopija? i pripadnu publikaciju. Zajedno su sudjelovali i u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City (2013 – 2014). U sklopu projekta realiziraju međunarodnu putujuću izložbu City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space, koja je dio je fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Trenutno za Sveučilište u Splitu vode međunarodni Erasmus+ projekt SpeculativeEdu, jedini europski projekt koji se bavi obrazovanjem u području spekulativnog dizajna i srodnih praksi.

Fokus njihovog rada, udaljenog od europskih urbanih i tehnoloških centara, „s ruba Europe“, spekulativne prakse je na implikacijama velikih globalnih tema u lokalnom kontekstu; kako će se recentne i rastuće tehnološke, ekonomske i društveno-političke promjene reflektirati u kontekstu mediteranske, jadranske Europe. Radovi bave se refleksijama velikih globalnih promjena u lokalnom kontekstu, gdje su uveli spekulativnu dizajnersku praksu kao novi dizajnerski pristup koji je pokazao potencijal otvaranja šireg dijaloga (primjerice, rad „Posljednji mediteranski skiper“). Također pokušavaju realizirati i projekte u participativnom procesu između dizajnera i stručnjaka koji bi ostvarili i djelovanje u stvarnom svijetu, izvan samih spekulacija (izdvojimo rad „Život nakon turizma“). Njihova diskurzivna i projektna prakse je neodvojiva od edukacijske, koja je rezultirala nizom uspješnih studentskih projekata, a u kontekstu grada možemo izdvojiti „Splitska dica – Tent community“ i „Art Squat 2.0“, studentice Alejandra Robles Sosa koja se pridružila ovom razgovoru i predstavila svoje radove. Alejandra Robles Sosa who joined this talk and presented her works.

 


5/03/2020 // Nepotova 1

Natasha Kadin: Qui est elle? (2013.) video, 9:09, loop

Natasha Kadin poznata je kao voditeljica udruge MAVENA - 36 njezinih čuda i umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, umjetnička direktorica sound art festivala ISPOD BINE i izložbenog ciklusa NMG@PRAKTIKA, te raznih drugih umjetničkih projekata, a manje je poznato da Natasha i sama povremeno autorski radi suvremene umjetničke radove, pretežno u formi videa, video instalacije i fotografije. Qui est elle? je video performans nastao na Silbi usred ljeta 2013., sam naziv je posljednji stih poeme Radovana Ivšića Mavena, po kojoj je i nazvana udruga koju vodi, a bio je dio autorskog projekta Tragovi / Traces, koji se predstavio u Splitu, Zadru, Mariboru i Beogradu. Kameru i montažu potpisuje Tihana Mandušić, a rad progovara o unutarnjim i vanjskim prazninama, uz karakterističnu mediteransku atmosferu i svojevrsni patos podneblja, koje je istovremeno predivno i suicidalno.

 


6/03/2020 // Mihaljevićeva 1

Polena žena

Projekt Povijesne galije iz Lepanta osvrću se na međunarodni povijesni događaj i baštinu, a jedna od tih je i Polena Žena koja je ukradena i zaboravljena. Ovim putem udruga „Polena žena“ nastoji probuditi svijest kod ljudi o važnosti replike te ujedno oživjeti tradiciju osam galija s Jadranskog mora.

 


 

hrHrvatski