O projektu

PRAZNINE2022

Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnim jezgrama Splita i Dubrovnika

28. veljače - 11. travnja 2022. / Split

3. - 20. ožujka 2022. / Dubrovnik 

JAVNI POZIV "POSVOJI PROSTOR"


Kada smo pokrenuli inicijativu Praznine 2020. godine, glavni nam je cilj bio istaknuti probleme masovnog turizma; obogatiti kulturnu ponudu u gradu tijekom zimskih dana; omogućiti umjetnicima i organizacijama civilnog društva (uključujući i nas) da imaju prostor za rad, povezivanje i učenje. Praznine u Splitu bile su eksperiment tijekom kojeg smo testirali koncept našeg budućeg kreativnog hub-a, na razini grada. Koristili smo ovaj eksperiment ne samo za testiranje koncepta, već i za izgradnju naše zajednice. 

U srpnju 2021. otvorili smo Prostor u Splitu koji se sada sastoji od istih elemenata testiranih tijekom projekta Praznine: otvoreni atelje, radni prostor, galerija, prostor za događanja... i nastavljamo primjenjivati ​​isti princip “posvajanja prostora” dajući svima mogućnost predlaganja aktivnosti putem javnog poziva koji objavljujemo jednom godišnje. 

Povratne informacije zajednice, umjetnika i šire javnosti o inicijativi Praznine motiviraju nas da nastavimo i pokušamo replicirati ovaj model u drugim gradovima. Zbog toga smo u 2022. godini odabrali Dubrovnik kao jedan od gradova s ​​najvećim brojem turista u Hrvatskoj, koji se suočava s istim problemima pokušaja spajanja turizma i života lokalne zajednice koji su gotovo u potpunosti izblijedjeli iz povijesne jezgre. Udruživanjem s Art radionicom Lazareti očekujemo veći utjecaj u lokalnoj zajednici i želimo omogućiti svima da oblikuju grad u kojem žele živjeti, barem tijekom zime. 

Istovremeno, kako bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, želimo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja, stoga smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Tin Dožić (Hrvatska), Ledia Kostandini (Albanija), Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija), Driton Selmani (Kosovo), i Lana Stojićević (Hrvatska). Intervencije se izmjenjuju na tjednoj bazi, od 28. veljače do 3. travnja, a na različitim javnim i privatnim površinama u gradu. Cilj je site-specific instalacijama u centru i oko njega prikazati inovativna čitanja grada, te drugačije zamisliti javni prostor Splita i otvoriti ga kao prostor za umjetničko izražavanje i dijalog. Želimo da intervencije posluže kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost. 

Uz intervencije, koristimo isti model kao u prethodnim izdanjima Praznina u Splitu da bismo adresirali iste izazove s kojima se susreće i Dubrovnik kao najposjećenija turistička destinacija u Hrvatskoj. Tijekom dva tjedna (od 5. do 20. ožujka) pozvani umjetnici iz Hrvatske i regije koristit će nekoliko prostora (čija je uobičajena funkcija vezana za turizam) kao svoje otvorene ateljee. Rezultat njihovog boravka u prostoru nije unaprijed definiran, ali se umjetnici slobodno mogu usredotočiti na sam proces stvaranja, a time i ne samo na prostorni nego i na vremenski aspekt praznine. Umjetnici mogu predložiti kraće ili dugotrajnije intervencije, inovativne načine komuniciranja s publikom ili izvedbene akcije. Projekt se stoga fokusira na performativnost, s krajnjim ciljem stjecanja osjećaja vlasništva, pri čemu se vlasništvo odnosi na vlasništvo nad našim sjećanjima i vlasništvo nad urbanim prostorom i lokalnom baštinom. Publika je pozvana da tijekom boravka posjeti njihove ateljee i bolje upozna njihovu umjetničku praksu, ali i proces umjetničkog stvaranja i istraživanja.

 

Javnim pozivom "Posvoji prostor" građani i organizacije civilnog društva bit će uključeni u participativni proces te će tijekom dva tjedna dobiti mogućnost predlaganja vlastitih aktivnosti u odabranim prostorima. Na taj način turistički prostori postaju prostori zajednice koje oblikuju sami ljudi, u potrazi za ponovnim prisvajanjem povijesne jezgre i vraćanjem osjećaja zajedništva.nd the Adopt the Space scheme, the citizens and civil society organizations will be included in the participatory process and will get the opportunity to propose their own activites in the selected spaces during two weeks. In this way, touristic spaces become community spaces, shaped by the people themselves, in the quest of re-appropriation of the historical core and bringing back the sense of community

U partnerstvu s:

 

Uz podršku:

 

 

 

 

hrHrvatski