KulturaNaPauzi: Hana Katanić

KulturaNaPauzi: Hana Katanić

Kao povjesničarka umjetnosti osjećam se dužnom predložiti konkretna rješenja i motivirati djelatnike kulturnog sektora koji se, opijeni obećanjima Ministarstva kulture, uvijek trijezne s vrtoglavicom i grčem u želudcu. Njihov stav dodatno je obeshrabren i ustrašen događanjima koja su se odvila u posljednjih mjesec dana. Ako kaosu pristupimo kao prilici za restrukturiranje dosadašnjih načina djelovanja, rast i učenje, tada zapravo uzimamo stvari u svoje ruke. Mislim da je zaista već jasno da se pojedini kulturni centri, udruge i jednokratne manifestacije ne mogu više oslanjati na rezultate godišnjih natječaja i da je nužno učiti se prijavljivati i provoditi projekte koje nudi EU. Ako se godinama žalimo nagluhim ljudima, možda je bolje obići ih kao usputnu stanicu i usmjeriti svoje ideje institucijama koje će za njih imati više sluha.

Trenutno je produžen rok za prijavu na projekt kreativne Europe pod nazivom “Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans” kojim si velik dio ljudi može isplatiti honorare samo ako se usude naučiti provoditi projekte i prije svega pokušaju sabrati sve svoje kreativne glave! Ovo je samo jedan očit primjer kako nam pomoć maše dok gledamo u krivom pravcu. Odustanimo od otvorenih pisama, žalopojki i jadikovki, jer se ionako sve u mjesec dana okrenuo naopako, a da bi preživjeli jednostavno moramo naučiti visjeti naglavačke. I hodati naopako. I izvoditi točke koje će publika htjeti doći pogledati. Nitko nas neće pridržavati ili učiti hodati iznova.

European Cultural Foundation neprestano podupire manje i veće projekte, a trenutno je u tijeku otvaranje fondacije “Culture for Solidarity” koja je potaknuta upravo posljedicama pandemije na kulturalnu ekonomiju. Često je riječ o većim projektima koji zahtijevaju suradnju i umrežavanje što nam u ovim trenutcima može samo ići u prilog. Možda je zastrašujuće i teško procijeniti kako pristupiti projektnom gigantu, osobito u strahu od još većih gubitaka. Možda je ovo idealni period da se vrijeme provedeno u kući uloži u učenje i praksu koja se može nastaviti i nakon nadolazeće krize. Svatko tko ima pristup internetu nema izgovor. Bezveze je ogorčeno sjediti i čekati pomoć! Umjesto ljutog tipkanja istražujte načine kako si pomoći.

Iz perspektive studentice završnih godina studija kojoj iza ugla prijeti gubitak mogućnosti stručne prekvalifikacije, prepuštanje stvari slučaju je horor priča koje se grozim. Obje kulturne institucije za koje sam punog srca i s entuzijazmom obavljala studentski posao stradale su u potresu čime sam izgubila vlastito osiguran izvor prihoda. Istog dana upalila sam tutorial za web dizajn, a zadnje novce koji su mi uplaćeni čuvam za tečaj kako bi dobila potvrdu da nekog vraga znam napraviti. Ovime ne tražim suosjećanje niti riječi hvale, već od srca želim ohrabriti sve one koji su u mnogo nepovoljnijem položaju i podsjetiti ih da se u ovakvim trenutcima moraju osloniti na svoju volju i motivaciju. Nikada nije kasno naučiti nešto novo i nema stvari koju ne možete naučiti u roku od godine dana. Hrabro predlažem okupljanje kulturalnih djelatnika i pristupanje novim projektima, ozbiljno i bez suzdržavanja nudim pomoć svima koji su spremni zajedničkim snagama pokrenuti inicijativu koja će omogućiti kolanje kulturnih sadržaja i održavanje financijskog pulsa bez kojeg kreativni sektor neizbježno stagnira.

Hana Katanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *