Izrada memory quilt-a

Memory quilt je tradicionalni ručno rađen poplun koji se izrađuje kao uspomena odnosno memorabilija obiteljske povijesti. Tradicionalno se koristi stara odjeća, posebice ona nošena u djetinjstvu, na koju se zatim ušivaju fotografije. Ovi popluni obično su tematski te se izrađuju kada osoba primjerice odlazi od kuće, povodom rođenja ili smrti, raznih obljetnica i slično.
Poplun se izrađuje u potpunosti ručnim šivanjem, a ušivanje pojedine fotografije traje između 10 i 20 minuta što dopušta da se određeno vrijeme provede gledajući, analizirajući i kontemplirajući nad fotografijom, ljudima na njoj i prikazanom situacijom. Uobičajeno se koriste fotografije tipične za obiteljske albume što nije uvjet, no fotografije bi trebale biti od osobnog značaja. Proces šivanja vrlo brzo postaje automatiziran, ponavljanje prolaska igle kroz tkaninu te istog pokreta ruke dopušta ulazak u svojevrsno stanje transa i meditacije te se na ovaj način otvara prostor za dublja razmišljanja te neku vrstu razgovora s fotografijama.
Radionica je zamišljena tako da se polaznici/e upoznaju s osnovama memory quilt-a te, uz pomoć voditeljice, izrade mali quilt veličine otprilike 80x80cm. Od polaznika/ca se očekuje da donesu staru odjeću te fotografije od kojih bi željeli napraviti poplun, dok će ostali materijali biti osigurani.
Budući da se radi o izradi malog popluna, radionica će se održavati kroz 5 dana, po otprilike 3 sata dnevno u popodnevnom terminu te je ograničena na 5 polaznika.

 

Poveznica na prijavni obrazac bit će objavljena 5. veljače.

 

Radionica nije namijenjena osobama koje žele unaprijediti svoje šivaće vještine i naučiti tehniku izrade quilt-a, dapače, polaznici ne moraju imati iskustva sa šivanjem. Naglasak je isključivo na kreativnom i umjetničkom izričaju, nikako na tehnici te se od polaznika očekuje da se više bave samim procesom nego li finalnim izgledom i estetskom vrijednošću rada.
Voditeljica radionice je fotografkinja Glorija Lizde.

Date

Feb 08 2021
Expired!

Time

16:00 - 17:30

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: Feb 08 2021
  • Time: 10:00 - 11:30

Location

Restoran Uje
Dominisova 3
Program strand

Organizer

Glorija Lizde
Website
https://glorijalizde.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish